Κατανοήστε το Blockchain σε 3 λεπτά! Πλήρης οδηγός Blockchain
Με την εξέλιξη των ανθρώπων πάνω από χιλιάδες χρόνια, από το ΕΠΟΧΗ του λιθου στο ψηφιακή εποχή ότι βρισκόμαστε τώρα, μπορούμε σίγουρα να δηλώσουμε ότι έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Τα ανθρώπινα όντα εξελίσσονται, η τεχνολογία που σχετίζεται με αυτά εξελίσσεται επίσης, όπως και τα οικονομικά μοντέλα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Μεταβαίνουμε από νομίσματα fiat σε ψηφιακά νομίσματα.
Το νόμισμα fiat χρησιμοποίησε ένα φυσικό καθολικό, όπως βιβλία για την τήρηση αρχείων συναλλαγών, αλλά αυτά ήταν επιρρεπή σε διάφορα σφάλματα. Παρόλο που τα καθολικά είναι τώρα με τη μορφή διακομιστών, εξακολουθούν να είναι κεντρικά και υπό την εξουσία τραπεζών ή ιδρυμάτων. Ως εκ τούτου, αναζητήθηκαν αυτοματοποιημένα ψηφιακά καθολικά για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με το κεντρικό καθολικό, εδώ είναι τεχνολογία blockchain αρχίζει να επιδράει.
Με τις μεταβαλλόμενες τάσεις στη χρηματοδότηση, πολλά μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να υιοθετούν τεχνολογία για να φέρουν διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτές οι ενοποιήσεις των κόσμων της χρηματοδότησης και της τεχνολογίας έχουν επινοηθεί ως FINTECH ή Financial Technology
Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται στις πτυχές που είναι απαραίτητες για να μάθουμε για το blockchain, τη λειτουργία του, τους διαφορετικούς τύπους blockchain, ποια είναι τα καλύτερα σενάρια για τη χρήση του Blockchain, γιατί ονομάζεται το μέλλον των κέντρων δεδομένων και πολλά άλλα.
Ας μάθουμε περισσότερα για αυτήν την τεχνολογία…
Τι είναι το Blockchain?
Αν δεν έχετε ταξιδέψει σε ένα νομαδικό ταξίδι ή εάν ζείτε κάτω από ένα βράχο, θα συναντούσατε έναν όρο που ονομάζεται Crypto-currency, όπως το Bitcoin και το Ethereum. Οι συναλλαγές αυτών των κρυπτονομισμάτων πραγματοποιούνται ψηφιακά, καθώς είναι εικονικά νομίσματα. Εδώ μπαίνει η τεχνολογία Blockchain.
Το Blockchain είναι μια αποκεντρωμένη, κατανεμημένη τεχνολογία καθολικών που καταγράφει την προέλευση και την ύπαρξη ψηφιακών στοιχείων χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο peer-to-peer.
Με απλά λόγια, ένα μεγάλο σύνολο βάσης δεδομένων που καταγράφει μόνιμα όλες τις συναλλαγές ψηφιακού νομίσματος. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε βάση peer-to-peer σε αντίθεση με τα κεντρικά συστήματα δεδομένων των τραπεζών. Αυτά τα μπλοκ δεδομένων προστίθενται μόνο αφού όλοι οι άλλοι κόμβοι επικυρώσουν τις συναλλαγές και καταλήξουν σε κοινή συναίνεση.
Μερικές φορές αναφέρεται ως Κατανεμημένη Τεχνολογία Καθολικών (DLT), η οποία βοηθά στη διανομή ψηφιακών συναλλαγών περιουσιακών στοιχείων (δεν αντιγράφονται ή μεταφέρονται). Αυτή η επαναστατική τεχνολογία είναι ένας σωτήρας, στον οποίο βασίζονται τα ψηφιακά στοιχεία για διαφάνεια. Το Blockchain μειώνει τον κίνδυνο απάτης και εξάρτησης από την επαλήθευση τρίτων.
Το μπλοκ αποτελείται από δεδομένα που σχετίζονται με τις συναλλαγές ψηφιακών στοιχείων, ένα μοναδικό χασίσι αριθμός και ένα μοναδικό Blockheader. Το επόμενο μπλοκ αποτελείται από τον αριθμό κατακερματισμού που σχηματίστηκε προηγουμένως. Αυτά τα μπλοκ συνδέονται έτσι ώστε να γίνεται αλυσίδα μπλοκ. Ως εκ τούτου ονομάστηκε Blockchain.
Ας εξετάσουμε μια αναλογία:
Οι μπλοκ αλυσίδων μπορούν να θεωρηθούν ως ένα μεγάλο σύνολο δομών αποθήκευσης δεδομένων που είναι πανομοιότυπες με τα υπολογιστικά φύλλα, αλλά δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα δεδομένα μόλις εισέλθουν και τυχόν αλλαγές σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αποτελούν νέο μπλοκ ή να προσαρτήσετε!!
Αυτά τα σύνολα δεδομένων δεν αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό κεντρικό διακομιστή, αλλά σε πολλές από τις συσκευές του χρήστη, και ως εκ τούτου διανέμονται. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερες λειτουργίες στο blockchain, αλλά αυτό πρέπει να σας δώσει μια πολύ απλή ιδέα να ορίσετε αυτήν την όχι τόσο εύκολα προσδιορίσιμη τεχνολογία.
Ιστορία του Blockchain
Η ιδέα του πρωτοκόλλου blockchain προτάθηκε για πρώτη φορά από τον κρυπτογράφο David Chaum στη διατριβή του 1982 «Συστήματα υπολογιστών που καθιερώθηκαν, διατηρήθηκαν και εμπιστεύτηκαν από αμοιβαία ύποπτες ομάδες.
Ωστόσο, το 1991 θεωρήθηκε σημαντικό για το blockchain, όταν οι επιστήμονες υπολογιστών Stuart Haber και W Scott Stornetta εισήγαγαν μια πρακτική λύση για τη χρονική σήμανση ψηφιακών εγγράφων, ώστε να μην μπορούσαν να παραβιάσουν.
Η τεχνολογία ή το σύστημα χρησιμοποιεί την ασφαλή αλυσίδα μπλοκ που υποστηρίζεται από τη μέθοδο κρυπτογράφησης για την αποθήκευση των εγγράφων χρονικής σήμανσης. Το MERKLE TREE το 1992 παρουσίασε το Blockchain’s Design για να το καταστήσει πιο αποτελεσματικό επιτρέποντας τη συλλογή και αποθήκευση πολλών εγγράφων σε ένα μπλοκ.
Δυστυχώς όμως, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έληξε το 2004. Μετά από αυτό, ο Stefan Konst δημοσίευσε τη θεωρία του σχετικά με τις κρυπτογραφικά ασφαλισμένες αλυσίδες, καθώς και ιδέες για εφαρμογή. Ο επιστήμονας υπολογιστών Nick Szabo εργάζεται στο «bit gold», ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα. Ο Hal Finney, επιστήμονας υπολογιστών και αναλυτής κρυπτογράφησης παρουσίασε το Reusable proof of work (R PoW). Μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο πρωτότυπο για την τεχνολογία Blockchain.
Ωστόσο, χρειάστηκαν σχεδόν τρεις δεκαετίες για να δούμε την πρώτη υλοποίηση blockchain στον πραγματικό κόσμο από ένα άτομο (ή μια ομάδα ανθρώπων) γνωστό ως Satoshi Nakamoto το 2008. Ο Nakamoto βελτίωσε σημαντικά το σχεδιασμό χρησιμοποιώντας μια μέθοδο τύπου Hashcash για τη χρονική σήμανση των μπλοκ χωρίς να απαιτείται να υπογραφεί από ένα αξιόπιστο μέρος.
Τύποι Blockchain
Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις κύριοι τύποι blockchain που χρησιμοποιούνται: Δημόσιο blockchain, Private blockchains, Hybrid blockchain & Πλευρική αλυσίδα.
- Δημόσιο μπλοκ
Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτοί οι τύποι μπλοκ αλυσίδων δεν έχουν περιορισμούς πρόσβασης. Αυτά είναι συνήθως ανοιχτού κώδικα και είναι διαφανή για όλους με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μέρος στη διαδικασία επικύρωσης για να υποβάλει την απόδειξη της εργασίας και ίσως να έχει κίνητρα αναλογικά!!
Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό ενός δημόσιου blockchain είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να μην ανήκει σε οργανισμό ή άτομο, εξ ου και πλήρως αποκεντρωμένο.
Π.χ .: Bitcoin blockchain, Ethereum blockchain κ.λπ..
- Ιδιωτικά blockchain
Οι ιδιωτικές μπλοκ αλυσίδες, που ονομάζονται επίσης επιτρεπόμενες μπλοκ αλυσίδες, σε αντίθεση με τις δημόσιες μπλοκ αλυσίδες, έχουν περιορισμούς στο ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο δίκτυο. Αυτά διαχειρίζονται από έναν διαχειριστή, ο οποίος εγκρίνει την πρόσβαση των χρηστών στο οικοσύστημα.
Οι κύριοι χρήστες μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα ή εταιρείες που θέλουν τις συναλλαγές ή τα δεδομένα τους να είναι ασφαλή και προσβάσιμα μόνο από τους επιλεγμένους λίγους, άρα συγκεντρωμένοι. Το πλεονέκτημα του ιδιωτικού blockchain από το δημόσιο blockchain είναι ότι ο μηχανισμός συναίνεσης ή επαλήθευσης διαρκεί λιγότερο χρόνο.
Οι ομοιότητες μεταξύ του blockchain είναι ότι αυτές εκτελούν παρόμοιες λειτουργίες :
- Και τα δύο λειτουργούν ως βιβλιοθήκη μόνο για προσάρτημα – όπου δεν μπορούν να τροποποιηθούν ή να τροποποιηθούν δεδομένα μόλις επικυρωθούν.
- Και οι δύο τύποι blockchains έχουν ένα πλήρες σύνολο καθολικών συναλλαγών σε κάθε κόμβο, οπότε διανέμονται σε peer-to-peer.
- Η επικύρωση εγκρίνεται μόνο μετά την επίτευξη συναίνεσης από την πλειονότητα των κόμβων.
Παραδείγματα: Ripple (XRP) και Hyperledger
- Υβριδικό blockchain
Τα υβριδικά blockchains είναι ένας συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών συστημάτων blockchain ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών και των εφαρμογών. Αυτοί οι τύποι είναι καλύτεροι για εταιρείες που εργάζονται σε κάποια μυστικά έργα που φιλοξενούνται σε ένα ιδιωτικό blockchain, αλλά έχουν επίσης ένα προϊόν που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους πελάτες τους, επομένως θα πρέπει να είναι ένα δημόσιο blockchain.
- Πλευρική αλυσίδα
Οι πλευρικές αλυσίδες μπορούν να ταξινομηθούν ως μπλοκ μπλοκ που μπορούν να λειτουργούν παράλληλα με την κύρια μπλοκ αλυσίδας. Οι καταχωρήσεις από πρωτογενείς πηγές μπορούν να αποθηκευτούν και να συνδεθούν, εάν χρειάζεται, με διαφορετικό αλγόριθμο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρικό blockchain.
Πώς λειτουργεί το Blockchain?
Το Blockchain είναι ένα κατανεμημένο, αποκεντρωμένο δημόσιο καθολικό, το οποίο είναι μια συνεχώς προσαρτημένη λίστα εγγραφών που αποθηκεύονται με τη μορφή μπλοκ. Αυτά τα μπλοκ σε ένα blockchain προστατεύονται μέσω κρυπτογραφίας, η οποία διατηρεί ανέπαφο το απόρρητο των συναλλαγών.
Ένα blockchain είναι μια χρονικά σφραγισμένη σειρά αμετάβλητων (αδιάβροχων) αρχείων δεδομένων που δεν διαχειρίζεται μια κεντρική αρχή αλλά διαχειρίζεται από ένα σύμπλεγμα υπολογιστών, που ονομάζονται κόμβοι.
Φανταστείτε λοιπόν ότι ο John θέλει να επενδύσει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, οπότε πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές και το κάνει σε μια ηλεκτρονική συσκευή! Όταν ο John ζητά blockchain για μια συναλλαγή, συνδέεται απευθείας με ένα άτομο χωρίς την παρέμβαση τρίτων όπως μια τράπεζα. Αυτό ονομάζεται σύστημα peer-to-peer.
Ένα μπλοκ ξεκινά για την αποθήκευση των στοιχείων της συναλλαγής. Τα δεδομένα που σχηματίζονται σε αυτό το επίπεδο αποστέλλονται σε όλο το δίκτυο για τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας της συναλλαγής. Η πρώτη συσκευή (κόμβος) που επαληθεύει τη συναλλαγή απονέμεται.
Όταν η συναλλαγή του John επαληθευτεί, γίνεται μέρος αυτής της βάσης δεδομένων μόνιμα που αποθηκεύει όλες τις συναλλαγές. Αυτή η βάση δεδομένων χρησιμοποιείται επιπλέον για την επικύρωση άλλων τέτοιων συναλλαγών σε δίκτυο peer-to-peer, εάν είναι απαραίτητο.
Εάν ο John θέλει να πουλήσει τα ψηφιακά του στοιχεία σε άλλο άτομο, το αρχικό μπλοκ που δημιουργήθηκε ενώ αγόρασε τα ψηφιακά στοιχεία, θα παραμείνει το ίδιο. Για την καταγραφή της νέας συναλλαγής μεταξύ του John και του αγοραστή, θα δημιουργηθεί ένα νέο Block στο δίκτυο Blockchain με έναν άλλο μοναδικό αριθμό.
Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ένα εργαστήριο επιστημονικής έρευνας, το οποίο διεξάγει δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά ενός θανατηφόρου ιού! Κάθε επανάληψη της δοκιμής εμβολίων πρέπει να καταγράφεται για να παρατηρηθεί η πρόοδος! Εάν τα δεδομένα των δοκιμών εμβολίων αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων διακομιστή, υπάρχουν πιθανότητες τα δεδομένα που αποθηκεύονται να μορφοποιηθούν, να διαγραφούν ή να διαγραφούν / χειριστούν από τους χάκερ.
Αλλά στο Blockchain, κανείς δεν μπορεί ούτε να διαγράψει τα δεδομένα που κάποτε αποθηκεύτηκαν ούτε μπορεί να τα χειριστεί. Είναι τόσο ασφαλές, που δεν έχει παραβιαστεί παρά όλες τις προσπάθειες. Τυχόν αλλαγές στα δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ και η προηγούμενη έκδοση αυτών των δεδομένων παραμένει στην αρχική της μορφή. Κυρίως, αυτά τα δεδομένα είναι προσβάσιμα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εάν το σύστημα είναι συνδεδεμένο με την πλατφόρμα blockchain.
Επίσης, η συναλλαγή όταν ολοκληρωθεί παράγει δεδομένα που σχετίζονται με συναλλαγές και θα αποθηκευτεί σε μπλοκ, τα οποία είναι αλυσοδεμένα μαζί με τη βοήθεια του Κατακερματισμός του προηγούμενο μπλοκ.
Όσον αφορά την ασφάλεια, το δίκτυο είναι αποκεντρωμένο, κανένα άτομο δεν μπορεί να αλλάξει το περιουσιακό στοιχείο σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του, αλλά πρέπει να επικυρωθεί από την πλειονότητα των κόμβων. Εφόσον ένας μεμονωμένος οργανισμός ή ένα άτομο κατέχει την πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων μέσω του δικτύου blockchain, τα στοιχεία του δικτύου δεν μπορούν να τροποποιηθούν ή να τροποποιηθούν. Ως εκ τούτου, είναι ασφαλές.
Εξέλιξη της τεχνολογίας Blockchain
Όλες οι εφευρέσεις χρειάζονται έγκαιρες αναβαθμίσεις για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την προηγούμενη έκδοση και για καλύτερη απόδοση, η τεχνολογία blockchain έχει επίσης εκσυγχρονιστεί με την πάροδο του χρόνου και τις απαιτήσεις.
Bitcoin / Νόμισμα
Το Cryptocurrency, κυρίως το Bitcoin, είναι η πρώτη περίπτωση χρήσης τεχνολογίας blockchain. Επιτρέπει χρηματοοικονομικές συναλλαγές βάσει DLT.
Έξυπνες συμβάσεις
Αφού η τεχνολογία blockchain διαχωρίστηκε από το bitcoin για να ανακαλύψει περισσότερες περιπτώσεις χρήσης, το blockchain Ethereum δημιουργήθηκε με στόχο την εκτέλεση έξυπνων συμβάσεων. Προορίζεται να μειώσει το κόστος της επαλήθευσης, της εκτέλεσης και της πρόληψης της απάτης. Τα έξυπνα συμβόλαια είναι τα προκαθορισμένα προγράμματα υπολογιστών που περιέχουν τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμφωνιών μεταξύ των δύο μερών. Δεν μπορούν να αλλάξουν ή να αλλάξουν.
Ντάπς
Οι DApps ή οι αποκεντρωμένες εφαρμογές λειτουργούν παρόμοια με άλλες κανονικές εφαρμογές, αλλά, η μόνη διαφορά είναι ότι οι Dapps λειτουργούν σε δίκτυα peer-to-peer όπως το blockchain.
Blockchain για επιχειρήσεις
Το Blockchain 4.0 στοχεύει στην εφαρμογή του blockchain 3.0 σε πραγματική εμπορική χρήση. Μερικές από τις πραγματικές περιπτώσεις χρήσης είναι η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι χρηματοοικονομικοί τομείς και η υγειονομική περίθαλψη.
Διαφορετικοί τύποι πρωτοκόλλων συναίνεσης που χρησιμοποιούνται για την επικύρωση συναλλαγών στο blockchain
Ένας αλγόριθμος συναίνεσης είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας όλοι οι συνεργάτες του δικτύου Blockchain καταλήγουν σε μια κοινή συμφωνία σχετικά με την παρούσα κατάσταση του κατανεμημένου καθολικού. Με αυτόν τον τρόπο, οι αλγόριθμοι συναίνεσης επιτυγχάνουν αξιοπιστία στο δίκτυο Blockchain και δημιουργούν εμπιστοσύνη μεταξύ άγνωστων συνομηλίκων σε ένα κατανεμημένο περιβάλλον υπολογιστών. Νέα μπλοκ στα blockchains προστίθενται μόνο αφού επαληθευτούν τα στοιχεία της συναλλαγής και επιτευχθεί η συναίνεση.
Εδώ είναι μερικοί από τους αλγόριθμους που έχουν σχεδιαστεί:
- Απόδειξη εργασίας (PoW)
- Απόδειξη πονταρίσματος (PoS)
- Εξουσιοδοτημένη απόδειξη πονταρίσματος
- Απόδειξη εξουσίας (PoA)
- Απόδειξη του χρόνου που έχει περάσει (PoET)
Οφέλη του Blockchain στο Cryptocurrency
- Εξαλείφεται η ανάγκη για μια διαδικασία επικύρωσης φυσικής ή εμπιστοσύνης.
- Καλύτερη ταχύτητα συναλλαγών.
- Καλύτερη συνδεσιμότητα σε σύστημα peer-to-peer.
- Οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από το χρόνο, την τοποθεσία, σε αντίθεση με τις τραπεζικές διαδικασίες.
- Προσβάσιμο από οπουδήποτε στον κόσμο.
- Χαμηλότερες χρεώσεις συναλλαγής. Χαμηλότεροι κίνδυνοι αποτυχίας συναλλαγής.
- Δεν υπάρχει κίνδυνος διπλής δαπάνης.
- Λιγότερος φόβος αναστολής λογαριασμού.
- Δεν χρειάζεται να εξασφαλίσετε ένα ελάχιστο υπόλοιπο για τη διεξαγωγή συναλλαγών.
Το μέλλον του Blockchain
Το Blockchain έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών και έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη τεχνολογία. Είναι εύκολα επεκτάσιμο ως δομή δεδομένων. Το Blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τραπεζικούς τομείς, ως καθολικά συναλλαγών πληρωμών με κάρτα, σε χρηματιστήρια για τη διατήρηση αρχείου παράδοσης αποθεμάτων και την επαλήθευση με ευκολία.
Το Blockchain μας επιτρέπει να εκτελούμε περισσότερες συναλλαγές ψηφιακά και μειώνει τους κινδύνους που ενέχει το παρόν σύστημα. Το τρέχον χρηματοοικονομικό σύστημα λειτουργεί με βάση την αξιοπιστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή των κυβερνήσεων.
Το σύστημα Blockchain μειώνει το χρεώσεις συναλλαγής σημαντικά, αφού η επαλήθευση γίνεται με αλγόριθμους μέσα σε λίγα λεπτά. χωρίς τρίτους, όπως τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Πιθανά σενάρια περιπτώσεων χρήσης των Blockchains στο μέλλον:
- Διατήρηση ιατρικών αρχείων των ασθενών στα νοσοκομεία
- Πληρωμές ή μεταφορές περιουσιακών στοιχείων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου
- Λειτουργικά συστήματα IoT σε πραγματικό χρόνο
- Προσωπική ασφάλεια ταυτότητας
- Σύστημα παρακολούθησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
- Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και παρακολούθηση εφοδιαστικής
- Ο μηχανισμός ψηφοφορίας για τις δημοκρατικές χώρες
- Κρατώντας αρχεία διακυβέρνησης ή ιστορίας
- Διαφημιστικές πληροφορίες Δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου
- Ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων
- Η πλατφόρμα επεξεργασίας ακινήτων
Τελικές σκέψεις:
Το Blockchain, από την ίδρυσή του το 2008, έχει αποδείξει την αξία του έναντι των υφιστάμενων συστημάτων που είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Κατανοώντας τη σημασία της τεχνολογίας, πολλές κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον να μελετήσουν και να υιοθετήσουν το blockchain για πάντα.
Αν και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, πρέπει να παρατηρηθεί πώς θα εφαρμοστεί η τεχνολογία από διάφορους δικαιούχους κλάδους!!
Συχνές ερωτήσεις
Πόσο ασφαλή είναι τα επιχειρηματικά δεδομένα σε ένα blockchain?
Η εγγραφή σε ένα blockchain είναι θεωρητικά αμετάβλητη για αλλαγή. Ευαίσθητες ή μη δημόσιες πληροφορίες μπορούν να προστατευθούν μέσω της χρήσης έξυπνων συμβάσεων, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί εκτός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ποιος καθιερώνει το μοντέλο διακυβέρνησης για τον προσδιορισμό των χρηστών που ενδέχεται ή όχι να συμμετέχουν στο καθολικό blockchain?
Η διακυβέρνηση Blockchain καθορίζεται από εκείνους που ρυθμίζουν το σύστημα. Αλλαγές στη διακυβέρνηση μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω ψηφοφορίας παρόμοιου με τους αλγόριθμους επίλυσης συναίνεσης συναλλαγών.
Η τεχνολογία Blockchain περιορίζεται μόνο για χρήση στην αγορά κρυπτογράφησης?
Όχι, εξαρτάται αποκλειστικά από την επιχείρηση και το είδος των δεδομένων που θέλετε να αποθηκεύσετε λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά, τη σημασία των αποθηκευμένων δεδομένων και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Τι είναι το blockchain της κοινοπραξίας?
Αυτά τα Blockchains έχουν σχεδιαστεί για να διαχειρίζονται ιδιωτικά από πολλούς διαχειριστές ή οργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να εργάζονται για το ίδιο είδος θεμάτων που μπορεί να έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον. Αυτά τα blockchain δεν δημοσιοποιούνται εκτός εάν θεωρηθούν από τους διαχειριστές.
Τι είναι η κρυπτογράφηση και γιατί είναι σημαντικό στο Blockchain?
Η κρυπτογράφηση είναι η διαδικασία μετατροπής των εύκολα αναγνώσιμων και ερμηνεύσιμων δεδομένων σε μη αναγνώσιμα δεδομένα για τον κοινό χρήστη, χρησιμοποιώντας στοχευμένους αλγόριθμους κρυπτογράφησης. Τα άτομα που έχουν πρόσβαση μόνο στον αλγόριθμο αποκρυπτογράφησης μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.
Δεδομένου ότι τα blockchains μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση και τήρηση αρχείων δεδομένων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση, την εσωτερική ασφάλεια οργανισμών ή οποιωνδήποτε άλλων ευαίσθητων πληροφοριών, για να διατηρούνται ασφαλείς από πιθανούς χάκερ που θα μπορούσαν να κάνουν κατάχρηση των πληροφοριών.