Scrypt νομίσματα – Λίστα κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούν αλγόριθμο scrypt hashing

Από τα κορυφαία 5 κρυπτονομίσματα με όριο αγοράς 3 είναι νομίσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) και Litecoin (LTC). Και οι τρεις λειτουργούν στο πλαίσιο του μηχανισμού συναίνεσης απόδειξης εργασίας. Ωστόσο, όλοι χρησιμοποιούν διαφορετικούς αλγόριθμους κατακερματισμού.

Το Bitcoin χρησιμοποιεί συνάρτηση κατακερματισμού SHA-256 και το Ethereum χρησιμοποιεί επί του παρόντος αλγόριθμο κατακερματισμού Ethash Proof of Work. Στο εγγύς μέλλον το Ethereum δεν θα υποστηρίζει πλέον το PoW καθώς θα μεταβεί εντελώς στο Proof of Stake. Το Litecoin από την άλλη χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο Scrypt. Εκτός από το Litecoin; Ο αλγόριθμος Scrypt χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα άλλα μπλοκ PoW.

Προηγουμένως έχουμε καλύψει περίπου SHA-256 νομίσματα. Ομοίως, εδώ σε αυτήν την ανάρτηση θα παραθέσουμε κρυπτονομίσματα βάσει scrypt.

Πριν ρίξουμε μια ματιά στα νομίσματα Scrypt, εδώ είναι μια γρήγορη επισκόπηση του αλγορίθμου εξόρυξης scrypt.

Τι είναι ο αλγόριθμος κατακερματισμού Scrypt?

Σε αντίθεση με τα CryptoNight και Equihash που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για μπλοκ Proof of Work, το scrypt σχεδιάστηκε αρχικά για άλλη θήκη χρήσης.

Στην κρυπτογραφία, το scrypt είναι μια συνάρτηση δημιουργίας κλειδιού βασισμένη σε κωδικό πρόσβασης (KDF). Το KDF βάσει κωδικού πρόσβασης έχει σχεδιαστεί για να είναι υπολογιστικά εντατικό και είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των επιθέσεων ωμής βίας.

Το Scrypt είναι τόσο υπολογιστικά εντατικό όσο και αλγόριθμος κατακερματισμού εντατικής μνήμης, αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την online υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας της Tarsnap. Ο αλγόριθμος σχεδιάστηκε από τον Colin Percival. Τον Μάιο του 2009, ο Colin δημοσίευσε κρυπτογραφημένο έγγραφο με τίτλο, “Ισχυρότερη παραγωγή κλειδιών μέσω διαδοχικών λειτουργιών μνήμης.”.

Μπορείτε να διαβάσετε τις πλήρεις τεχνικές προδιαγραφές εδώ: https://www.tarsnap.com/scrypt/scrypt.pdf

Γιατί Scrypt?

Το Scrypt προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και είναι μία από τις ασφαλέστερες λειτουργίες κατακερματισμού εκεί έξω. Επίσης, ως αλγόριθμος σκληρός στη μνήμη, βελτιώνει την ασφάλεια του δικτύου αντιστέκοντας σε επιθέσεις προσαρμοσμένου υλικού μεγάλης κλίμακας. Λόγω αυτού του scrypt θεωρείται ιδανικό για κατανεμημένα συστήματα.

Λόγω μεγάλου όγκου απαιτήσεων μνήμης, η εκτέλεση προσαρμοσμένων επιθέσεων υλικού μεγάλης κλίμακας στο scrypt γίνεται δαπανηρή. Αυτή η λειτουργία κατακερματισμού έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απαιτεί από τους ανθρακωρύχους να δημιουργούν γρήγορα αριθμούς. Αυτοί οι αριθμοί που δημιουργούνται τυχαία αποθηκεύονται στη μνήμη RAM (μνήμη τυχαίας προσπέλασης) του επεξεργαστή. Αυτό πρέπει στη συνέχεια να έχει πρόσβαση σε συνεχή βάση πριν από την υποβολή ενός αποτελέσματος.

Λόγω της έντασης της μνήμης, θεωρείται ως λύση για τον περιορισμό του προσαρμοσμένου υλικού όπως το ASIC και το FPGA, το οποίο είναι η κύρια αιτία του συγκεντρωτισμού της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε να διαβάσετε για τη σημασία της αντίστασης ASIC εδώ.

Λόγω της ικανότητάς του να εμποδίζει τις μηχανές εξόρυξης ASIC, θεωρείται η πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τον αλγόριθμο κατακερματισμού SHA-256 του Bitcoin.

Προέλευση του scrypt στα κρυπτονομίσματα

Σήμερα το Scrypt χρησιμοποιείται από μια σειρά κρυπτονομισμάτων απόδειξης εργασίας. Όμως, το πρώτο κρυπτογράφηση που εφαρμόζει το scrypt ως αλγόριθμος κατακερματισμού PoW είναι το Tenebrix (TBX) που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2011. Αλλά αυτό το έργο απέτυχε και δεν υπάρχει πλέον. Αργότερα νομίσματα όπως το Litecoin και το Dogecoin άρχισαν να χρησιμοποιούν scrypt.

Το Scrypt υλοποιήθηκε σε δίκτυα blockchain και αρχικά εισήχθη ως προσπάθεια βελτίωσης του SHA-256.

Η υψηλή ασφάλειά του είναι αυτό που οδηγεί τα έργα όπως το Litecoin να εφαρμόσουν το scrypt ως λειτουργία κατακερματισμού. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι η ικανότητά του να αντιστέκεται στην ASIC (Ολοκληρωμένα Κυκλώματα Ειδικής Εφαρμογής).

Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.

Εξόρυξη Scrypt και Scrypt Miner

Το Scrypt ήταν αρχικά ένας αλγόριθμος αντίστασης ASIC και FPGA. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε προσαρμοσμένη συσκευή υλικού στο δίκτυο Litecoin. Μόνο οι ανθρακωρύχοι GPU εξόρυξαν Litecoin Ωστόσο, το 2013 εμφανίστηκε ο πρώτος αλγόριθμος ASIC για scrypt. Από τότε, οι CPU και οι GPU δεν χρησιμοποιούνται πλέον για την εξόρυξη νομισμάτων Litecoin και άλλων Scrypt.

Τα ASIC είναι ανώτερα. Παράγουν περισσότερη ισχύ κατακερματισμού σε σύγκριση με CPU και GPU. Επομένως, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί CPU ή GPU διαφορετικούς από το εξειδικευμένο μηχάνημα, θα το εξουδετερώσει με απώλεια.

Υπάρχουν πολλά ASIC που μπορούν να εξορύξουν κρυπτονομίσματα, αλλά μόνο τα λίγα προηγμένα είναι πραγματικά κερδοφόρα.

Σύμφωνα με την τιμή ανθρακωρύχου ASIC, μόνο οι ακόλουθοι ανθρακωρύχοι είναι κερδοφόροι στην εξόρυξη scrypt νομισμάτων αυτήν τη στιγμή.

  • Innosilicon A6 + LTCMaster,
  • Innosilicon A6 LTCMaster,
  • FusionSilicon X6 Miner,
  • Innosilicon A4 + LTCMaster
  • Bitmain Antminer L3+

ανθρακωρύχοι

Αυτό θα αλλάξει στο μέλλον καθώς αναπτύσσεται πιο προηγμένο υλικό εξόρυξης ASIC.

Μόνο εάν διαθέτετε κάποιο από αυτά τα μηχανήματα, θα πρέπει να σκεφτείτε την εξόρυξη της παρακάτω λίστας κρυπτογράφησης κρυπτογράφησης.

Σημειώστε επίσης ότι όσον αφορά τα συνολικά δίκτυα scrypt hashpower έχουν χαμηλότερο ρυθμό κατακερματισμού από τα δίκτυα SHA-256. Είναι λόγω της έντασης της μνήμης.

Καλώς! Ποια νομίσματα χρησιμοποιούν λοιπόν τον αλγόριθμο Scrypt?

Λίστα νομισμάτων

Τα δύο πιο σημαντικά έργα που χρησιμοποιούν αλγόριθμο scrypt είναι: Litecoin (LTC) και Dogecoin (DOGE).

Το Litecoin (LTC) κυκλοφόρησε το 2011 και το Dogecoin (DOGE) το 2013. Όταν κυκλοφόρησε το Litecoin, ονομαζόταν ένα δίκτυο ανθεκτικό στις ASIC. Αλλά τελικά απέτυχε.

Το Dogecoin από την άλλη πλευρά διέταξε το Litecoin και κυκλοφόρησε ως ένα διασκεδαστικό νόμισμα. Αλλά κέρδισε μια τεράστια παρακολούθηση και είναι ένα από τα κορυφαία κρυπτονομίσματα με μεγάλο όριο αγοράς.

Εκτός από αυτά τα δύο, υπάρχουν εκατοντάδες νομίσματα που βασίζονται στον αλγόριθμο scrypt hashing. Αλλά εδώ δεν πρόκειται να τα απαριθμήσουμε όλα. Τα περισσότερα από τα scrypt νομίσματα είναι νεκρά, οπότε η καταχώρισή τους είναι άσκοπη. Επίσης, εξαιρέσαμε τα νομίσματα PoS (απόδειξη πονταρίσματος), καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Εδώ έχουμε συμπεριλάβει μόνο τα νομίσματα scrypt PoW (proof-of-work) που βρίσκονται στην πρώτη λίστα και έχουν εύλογο όγκο συναλλαγών.

Λίστα κρυπτογράφησης Scrypt:

#

Ονομα

Δικτυακός τόπος

Μεταλλευτική πισίνα

1 Litecoin – LTC https://litecoin.org/ litecoinpool.org

f2pool.com

viabtc.com

2 Dogecoin – ΣΚΥΛΟΣ https://dogecoin.com/ www.multipool.us

aikapool.com/

Hashwiz.io

zergpool.com

3 MonaCoin – ΜΟΝΑ https://monacoin.org/ vippool.net/

monacoin.miningpoolhub.com

www.f2pool.com/

www.zpool.ca/

4 Προηγμένα μπλοκ Διαδικτύου – AIB https://www.aib.one/ coinstop.me/

zergpool.com

5 Einsteinium – EMC2 https://www.emc2.foundation/ coinstop.me/

zergpool.com

https://zpool.ca

Κέρματα χαμηλού κεφαλαίου με βάση το scrypt:

  • Aryacoin – AYA
  • Gulden – NLG
  • Viacoin – VIA
  • Lightning Bitcoin – LBTC
  • GridCoin – GRC
  • PotCoin – POT
  • FLO – FLO
  • Quasarcoin – QAC
  • VeriCoin – VRC
  • Omni – OMNI
  • Δίκτυο Matrix AI – MAN
  • Gulden – NLG

Υβριδικά νομίσματα PoW και PoS χρησιμοποιώντας scrypt:

  • WhiteCoin – XWC – Hybrid – PoW & PoS
  • ReddCoin- RDD – Hybrid – PoW & PoS
  • SaluS – SLS – Υβριδικό – PoW & PoS

Νομίσματα πολλαπλών αλγορίθμων χρησιμοποιώντας scrypt:

  • DigiByte – DGB (Multi)
  • Verge – XVG (Multi)

Περισσότερες πληροφορίες για το Scrypt: https://en.wikipedia.org/wiki/Scrypt