CryptoNight Αλγόριθμος – Λίστα νομισμάτων στο CryptoNight (Original / ASIC)
Κάθε εβδομάδα εξηγούμε για έναν αλγόριθμο PoW και μοιραζόμαστε τη λίστα των κερμάτων που τροφοδοτούνται από τον συγκεκριμένο αλγόριθμο. Βοηθά τους ανθρακωρύχους να κάνουν έρευνα και να επιλέγουν το κατάλληλο νόμισμα για να ορυχείο με βάση το υλικό τους. Τώρα, εάν διαθέτετε το Antminer X3 ή οποιονδήποτε άλλο ανθρακωρύχο CryptoNight και αναζητάτε κρυπτονομίσματα με βάση τον τυπικό αλγόριθμο CryptoNight, τότε αυτή η ανάρτηση είναι για εσάς. Αλλά πριν δούμε για το CryptoNight εδώ είναι μια γρήγορη σημείωση για το CryptoNote που ανέπτυξε αρχικά αυτόν τον αλγόριθμο.
CryptoNote
Το CryptoNote είναι μια τεχνολογία ανοιχτού κώδικα και ένα πρωτόκολλο επιπέδου εφαρμογής. Αυτή η τεχνολογία είναι που τροφοδοτεί πολλά αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα που βασίζονται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Μερικά από τα δημοφιλή νομίσματα που βασίζονται σε αυτήν την τεχνολογία είναι τα Monero, Bytecoin, AEON, Electroneum και SumoKoin. Εκτός από αυτά, υπάρχουν σήμερα 100s κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν αυτό το πλαίσιο. CryptoNote στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων που περιγράφονται στο Bitcoin και όλα τα νομίσματα που βασίζονται σε αυτήν την τεχνολογία έχουν ένα κοινό κοινό. Είναι ασφαλείς, ιδιωτικές, ανιχνεύσιμες και εύφλεκτες.
Σε αντίθεση με το Bitcoin, οι συναλλαγές των κερμάτων CryptoNote δεν μπορούν να ελεγχθούν ή να ακολουθηθούν μέσω του Blockchain. Δεν μπορείτε να αποκαλύψετε την προέλευση, τον προορισμό ή το πραγματικό ποσό που χρησιμοποιείται σε μια συναλλαγή. Εκτός από την παροχή πραγματικής ανωνυμίας, μη ανιχνεύσιμων πληρωμών και αποσυνδέσιμων συναλλαγών · Τα κέρματα CryptoNote είναι γνωστό ότι παρέχουν δίκαιη και ισότιμη εξόρυξη. Ο αλγόριθμος κατακερματισμού που χρησιμοποιεί το CryptoNote ονομάζεται CryptoNight (προεπιλεγμένη συνάρτηση PoW hash του CryptoNote). Έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι κατάλληλο για εξόρυξη χρησιμοποιώντας συνηθισμένους επεξεργαστές PC και GPU. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πια, καθώς υπάρχουν πολλές συσκευές ειδικού σκοπού διαθέσιμες για εξόρυξη αλγορίθμου CryptoNight. Τι είναι λοιπόν το CryptoNight και ποια είναι τα νομίσματα που βασίζονται σε αυτόν τον αλγόριθμο (Original / ASIC)?
Αλγόριθμος CryptoNight
Το CryptoNight είναι ένας αλγόριθμος κατακερματισμού απόδειξης εργασίας που έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί την εξόρυξη CPU και GPU, ενώ ταυτόχρονα αντιστέκεται σε ASIC (Εφαρμογή συγκεκριμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων). Αυτός ο αλγόριθμος εφαρμόστηκε αρχικά στο πρωτόκολλο CryptoNote και βασικά σχεδιάστηκε για να είναι υπολογιστικά αναποτελεσματικός στις αρχιτεκτονικές FPGA / ASIC. Είναι ένας αλγόριθμος σκληρού κατακερματισμού μνήμης και λειτουργεί σε ημι τυχαία συνάρτηση. Η κύρια πτυχή του αλγορίθμου CryptoNight είναι να παρέχει ισότιμους όρους για όλους τους χρήστες που τον εξορύσσουν. Με αυτόν τον τρόπο διατηρεί την εξόρυξη κατανεμημένη παρά σχεδόν συγκεντρωτική. Άλλα οφέλη του CryptoNight περιλαμβάνουν γρήγορη, σταθερή, ασφαλή και λιγότερη θέρμανση των επεξεργαστών και καρτών γραφικών σε σύγκριση με άλλους αλγορίθμους εξόρυξης.
Ο αλγόριθμος CryptoNight βασίζεται στη μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM). Λειτουργεί απαιτώντας πρόσβαση στη μνήμη και αυτός είναι ο λόγος για την αυξημένη εξάρτηση από την καθυστέρηση. Πριν προστεθεί κάθε νέο μπλοκ στο δίκτυο, λαμβάνονται υπόψη όλα τα προηγούμενα μπλοκ. Επίσης, αυτός ο αλγόριθμος απαιτεί περίπου 2 MB ανά παρουσία, το οποίο είναι το ελάχιστο μέγεθος προσωρινής μνήμης L3 των περισσότερων σύγχρονων επεξεργαστών. Αυτός ο αλγόριθμος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εκχωρεί μεγάλο μπλοκ δεδομένων στη μνήμη RAM με μια απρόβλεπτη ακολουθία. Τώρα τα ASICs αποδεικνύονται ανεπαρκή καθώς περιορίζονται από τον αριθμό των υπολογισμών που μπορούν να εκτελέσουν καθώς δεν έχουν ενσωματωμένες τις λειτουργίες μνήμης. Αυτό είναι εις βάρος των GPU και των CPU καθώς έχουν ενσωματωμένες λειτουργίες μνήμης και είναι σε θέση να εκτελούν εκατοντάδες ταυτόχρονες εμφανίσεις.
Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το CryptoNight ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο που εξηγεί την αρχικοποίηση του γρατζουνιού, το σκληρό βρόχο μνήμης και άλλες τεχνικές πτυχές.
Λευκό χαρτί CryptoNight: https://cryptonote.org/cns/cns008.txt
CryptoNight ASIC ανθρακωρύχος
Τα κρυπτονομίσματα όπως το Monero, το Bytecoin, το Electroneum διαμόρφωσαν το CryptoNote και επέλεξαν το CryptoNight ως αλγόριθμο απόδειξης εργασίας λόγω του γεγονότος ότι επιτρέπει πιο ισότιμη εξόρυξη. Έχει σχεδιαστεί για να αντιστέκεται στην ASIC και να κάνει εξόρυξη CPU και GPU εξίσου αποτελεσματική. Αυτό από μόνο του έκανε το νόμισμα προσιτό σε όλους και επιπλέον ήταν εύκολο για τους αρχάριους να χρησιμοποιούν.
Τότε, το CryptoNight ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί μόνο μέσω CPU. Αργότερα έφτασαν οι GPU, αλλά οι CPU έπαιξαν καλά. Αλλά αυτό ήταν μόνο έως ότου εμφανίστηκαν οι ASIC. Προς το παρόν υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες συσκευές υλικού για εξόρυξη του αλγορίθμου CryptoNight και των νομισμάτων του. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό και λόγω αυτής της εξόρυξης αυτός ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί CPU ή GPU δεν είναι πλέον εφικτός. Καλώς! Αλλά τι γίνεται με τα νομίσματα που επέλεξαν αυτόν τον αλγόριθμο?
Νομίσματα που επέλεξαν το CryptoNight
Το Monero, ένα από τα κορυφαία κρυπτονομίσματα που υποσχέθηκε να παραμείνει φιλικό στη CPU και στη GPU αμέσως μετά την εμφάνιση των ASIC. Όχι μόνο μία φορά, αλλά για να σταθεροποιήσουν περαιτέρω την αντίσταση ASIC, συνεχίζουν να αναβαθμίζουν το δίκτυο κάθε 6 μήνες. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2018, η Monero προχώρησε στην υλοποίηση του CryptoNight v8 και τον Μάρτιο του 2019, εφάρμοσε το CryptoNight R. Πρόκειται για μια τροποποιημένη έκδοση του αρχικού αλγορίθμου CryptoNight και δεν επιτρέπει την εξόρυξη ASIC. Όχι μόνο το Monero, αλλά τα περισσότερα νομίσματα CryptoNote χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο PoW του Monero σε αντίθεση με τις ASIC. Εκτός από αυτό, πολλά άλλα νομίσματα εφάρμοσαν μια μοναδική έκδοση του αλγορίθμου CryptoNight για να επιτρέψουν στους ανθρακωρύχους CPU και GPU.
Αλλά από την άλλη πλευρά, η Bytecoin, η Electroneum και λίγοι άλλοι παρέμειναν στο πρωτότυπο CryptoNight (τυπικό CryptoNight) που υποστηρίζει την εξόρυξη ASIC. Επίσης λίγα νομίσματα, όπως το Monero Original, το Monero Classic forked Monero (XMR) ειδικά για αυτόν τον λόγο. Γιατί και ποιος είναι ο λόγος για να παραμείνουν αυτά τα νομίσματα στον αρχικό αλγόριθμο CryptoNight; 1. Η παροχή υποστήριξης για το ASIC είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν τα χρήματα τα άτομα από την επένδυση που πραγματοποίησαν στο Antminer X3 και σε άλλα CryptoNight ASICs. 2. Αδυναμία Για παράδειγμα, το Electroneum (ETN) του οποίου η αρχική καμπάνια είναι να μπορεί να ορυχείο σε κινητά. Αλλά απέτυχαν άθλια. Ακολουθώντας το κακώς εφαρμοσμένο πιρούνι σε CryptoNight v7 άλλαξαν το PoW πίσω στον αρχικό αλγόριθμο CryptoNight.
Καλώς! Ας ρίξουμε μια ματιά στη λίστα των κερμάτων που βασίζονται στο CryptoNight.
Κέρματα CryptoNight (Αρχικός αλγόριθμος ASIC)
Υπάρχουν πάνω από 100 δευτερόλεπτα κρυπτονομισμάτων με βάση αυτόν τον αλγόριθμο. Πολλά από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί ή σχεδόν νεκρά τώρα. Άλλα νομίσματα που φαίνεται να είναι ελαφρώς ενεργά είναι απλά ένα πιρούνι και δεν έχουν πραγματική αξία. Επομένως, η καταχώριση αυτών των νομισμάτων είναι εντελώς άχρηστη. Εδώ θα παραθέσουμε μόνο νομίσματα που είναι ενεργά και έχουν εύλογο όγκο συναλλαγών.
Σημείωση: Τα ακόλουθα νομίσματα βασίζονται σε τυπικό CryptoNight το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μέσω ASIC. Εάν ψάχνετε νομίσματα για να ορυχείο χρησιμοποιώντας GPU ή CPU, τότε αυτή η λίστα δεν είναι για εσάς.
- Bytecoin (BCN)
- Ηλεκτρόνιο (ETN)
- Ντέρο (DERO)
- Karbo (KRB)
- SumoKoin (SUMO)
- Monero Classic (XMC)
Η παραπάνω λίστα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Θα ενημερώνεται κάθε φορά που βρίσκουμε ένα νόμισμα που χρησιμοποιεί αυτόν τον αλγόριθμο, αλλά μόνο αν είναι ενεργό. Επίσης, εάν γνωρίζετε άλλα δημοφιλή νομίσματα που χρησιμοποιούν αυτόν τον αλγόριθμο, τότε αφήστε το στα παρακάτω σχόλια.