Mineable vs Non-Mineable νομίσματα σε κρυπτογράφηση – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αυτό που είναι τόσο επαναστατικό για την κρυπτογράφηση είναι ότι ο τρόπος δημιουργίας χρημάτων και ο τρόπος διεξαγωγής των συναλλαγών. Η αποκέντρωση είναι η βασική ιδέα που ξεχωρίζει τα κρυπτονομίσματα από τα παραδοσιακά χρήματα. Καμία κεντρική οντότητα δεν μπορεί να ελέγξει το σύστημα. Τα κέρματα δημιουργούνται μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη και όλες οι συναλλαγές επαληθεύονται από τους ανθρακωρύχους σε όλο τον κόσμο. Εντελώς αποκεντρωμένο δικαίωμα. Τι γίνεται όμως με τα μη κερδοφόρα κρυπτονομίσματα που είναι μεγαλύτερα σε αριθμούς?
Μεταβείτε στο CoinMarketCap και θα διαπιστώσετε ότι 5 από τα 10 κορυφαία κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα φιλτραρίσματος κρυπτονομισμάτων που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ρίξτε μια ματιά και θα παρατηρήσετε ότι περισσότερο από το 50% της καταχώρησης CoinMarketCap είναι νομίσματα που δεν μπορούν να εξορυχθούν. Γιατί λοιπόν να εξορύσσονται ορισμένα νομίσματα και κάποια νομίσματα να μην μπορούν να εξορυχθούν και πώς λειτουργούν και τα δύο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα; Πώς δημιουργούνται νομίσματα όταν ένα νόμισμα δεν μπορεί να εξαργυρωθεί και πώς λειτουργούν οι επικυρώσεις συναλλαγών σε νομίσματα όπου δεν υπάρχουν ανθρακωρύχοι; Εδώ σε αυτήν την ανάρτηση θα εξηγήσουμε τα πάντα σχετικά με τις κρυπτονομίσματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Πριν από αυτό, ας δούμε τι είναι η εξόρυξη και για ποιο σκοπό εξυπηρετούν το cryptocurrency.
Εξόρυξη
Η εξόρυξη είναι μια διαδικασία όπου ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρακωρύχων (επιχειρήσεις) χρησιμοποιούν ισχυρούς υπολογιστές που συναγωνίζονται μεταξύ τους για την επίλυση περίπλοκων μαθηματικών προβλημάτων. Αυτό το υπολογιστικό μαθηματικό παζλ είναι η απόδειξη της εργασίας που πρέπει να λύσουν οι ανθρακωρύχοι για να διατηρήσει το δίκτυο blockchain ασφαλές και αποκεντρωμένο. Είναι μια κρυπτογράφηση ασφαλείας και είναι μια συνεχής διαδικασία που εξυπηρετεί δύο σκοπούς στο δίκτυο κρυπτογράφησης. 1. Επαλήθευση συναλλαγών στο δίκτυο blockchain και 2. Δημιουργία νέων κερμάτων σε κυκλοφορία που λαμβάνει ένας ανθρακωρύχος για την επιτυχή επικύρωση κάθε νέου μπλοκ συναλλαγών. Δεδομένου ότι πολλοί υπολογιστές ασχολούνται με την εξόρυξη, το δίκτυο γίνεται πιο αποκεντρωμένο και γίνεται πολύ δύσκολο να επιτεθεί.
Όλοι οι χρήστες ναρκών νομισμάτων Το μοντέλο Proof of Work και το Bitcoin είναι ο πρωτοπόρος στον κλάδο. Υπάρχουν σχεδόν 1000s Proof Work που είναι νομίσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον χώρο κρυπτογράφησης.
Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Monero, Dash, Ethereum Classic, Zcash, Dogecoin και Ravencoin είναι μερικά από τα δημοφιλή παραδείγματα νομισμάτων.
Ενώ οι Ripple, EOS, Stellar, Tezos, NEO, NEM, Ontology, Wechain, Waves, QTUM, LISK και NANO είναι μερικά από τα δημοφιλή παραδείγματα νομισμάτων που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Δεν είναι πραγματικά μάρκες αλλά είναι νομίσματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Εντάξει, λοιπόν, τι σημαίνει ναρκοθετημένο και μη ναρρεύσιμο νόμισμα πραγματικά στην κρυπτογράφηση?
Μεταλλεύσιμα και μη μεταλλεύσιμα νομίσματα
Όλα τα κρυπτονομίσματα εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Όλα εξαρτώνται από το εύρος της πλατφόρμας και τον τρόπο με τον οποίο ο δημιουργός νομισμάτων θέλει να δημιουργηθεί το νόμισμά του.
Μεταλλεύσιμα νομίσματα
Όπως ο όρος σημαίνει ναρκοθετημένο νόμισμα σημαίνει κέρματα που αποκτώνται (εξορύσσονται) μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη. Αυτά τα κέρματα δημιουργούνται από και επιβραβεύονται (ανταμοιβή αποκλεισμού) στον ανθρακωρύχο για την επιτυχή επαλήθευση συναλλαγών στο δίκτυο και την προσθήκη του στο μπλοκ που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο blockchain.
Μη νομίσματα
Και πάλι, όπως υποδηλώνει ο όρος, αυτά είναι νομίσματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εδώ οι χρήστες δεν μπορούν να εξορύξουν ή να δημιουργήσουν νέα νομίσματα χρησιμοποιώντας τη δύναμη του υπολογιστή τους. Επομένως, αυτό που σημαίνει στην πραγματικότητα το μη μεταλλείο νόμισμα είναι ότι τα νομίσματα είναι ήδη σε κυκλοφορία και οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν αυτά τα νομίσματα μόνο αγοράζοντας από ανταλλαγή ή με άλλα μέσα. Σε αυτόν τον τύπο κρυπτονομισμάτων είτε τα κέρματα δεν μπορούν να δημιουργηθούν καθόλου είτε δημιουργούνται αλλά χωρίς εξοπλισμό εξόρυξης. Εντάξει, λοιπόν από πού προέρχονται όλα τα νέα νομίσματα?
Πώς δημιουργούνται νομίσματα σε κρυπτονομίσματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν?
Όπως είπαμε, υπάρχουν δύο τύποι νομισμάτων που δεν μπορούν να εξορυχθούν 1. Τα νομίσματα που έχουν κυκλοφορήσει εντελώς στο κοινό και η προσφορά τους δεν μπορούν πλέον να αναπτυχθούν και 2. Νομίσματα όπου η προσφορά μπορεί να αναπτυχθεί αλλά δεν μπορούν πλέον να εξορύσσονται, δημιουργούνται με άλλους τρόπους για παράδειγμα μέσω στοιχήματος πορτοφολιού. Ας δούμε και τις δύο περιπτώσεις.
Μη μεταλλεία νομίσματα όπου έχει φτάσει η μέγιστη προσφορά και δεν μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερα νομίσματα:
Πρόκειται για νομίσματα όπου ένας προγραμματιστής προ-εξορύσσει νομίσματα στην αρχή του έργου και στη συνέχεια τα διανέμει αργότερα στο κοινό. Όλα τα νομίσματα είναι εκ των προτέρων εκ των προτέρων και πωλούνται ως επί το πλείστον σε ICO.
Μη μεταλλεία νομίσματα όπου το συνολικό ποσό των κερμάτων δεν έχει ακόμη αποδεσμευτεί πλήρως:
Πρόκειται για νομίσματα που χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, το μοντέλο Proof of Stake, όπου τα νέα νομίσματα μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσω στοιχήματος πορτοφολιού ή masternodes.
Στο μοντέλο Proof of Stake δεν υπάρχουν υπολογιστές υψηλής ισχύος. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες καλούνται να αγοράσουν και να κρατήσουν κέρματα στο πορτοφόλι τους. Σε μοντέλο όπως αυτό οι ανθρακωρύχοι δεν επικυρώνουν τη συναλλαγή. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες που κατέχουν κέρματα στο πορτοφόλι τους εμπλέκονται στη διαδικασία επαλήθευσης συναλλαγών. Όσο περισσότερα νομίσματα και όσο περισσότερο κρατάτε στο πορτοφόλι σας, τόσο πιθανότερο είναι να μπορείτε να επικυρώσετε ένα μπλοκ συναλλαγών. Για την επιτυχή επαλήθευση συναλλαγών, οι χρήστες λαμβάνουν ανταμοιβές με τη μορφή νομισμάτων που κόπηκαν πρόσφατα (δημιουργία νέων κερμάτων σε κυκλοφορία).
Αλλά σημειώστε ότι δεν χρησιμοποιούν όλα τα νομίσματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ναρκοπεδίων και δεν είναι όλα τα κέρματα Proof of Stake που επιβραβεύουν τους μετόχους σε νέα νομίσματα. Υπάρχουν νομίσματα όπως για παράδειγμα το Neblio όπου η μέγιστη προσφορά έχει ήδη επιτευχθεί, έτσι οι συμμετέχοντες εδώ λαμβάνουν μόνο τα τέλη συναλλαγής ως ανταμοιβή. Αυτές οι χρεώσεις ενδέχεται να μην είναι τόσο υψηλές όσο η επιβράβευση που λαμβάνετε από την εξόρυξη. Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι το κόστος επικύρωσης εδώ είναι πολύ χαμηλότερο από το Proof of Work.
Διαφορά και ομοιότητες μεταξύ των κρυπτονομισμάτων εκτός και εκτός των εξορύξεων
Είτε είναι ναρκοθετημένο είτε μη ναρρεύσιμο νόμισμα · κύριος σκοπός τους ως κρυπτογράφηση είναι η επικύρωση συναλλαγών. Δεδομένου ότι η βασική ιδέα πίσω από το μεγαλύτερο μέρος της κρυπτογράφησης είναι η αποκέντρωση κατά κάποιο τρόπο η συναλλαγή που πραγματοποιείται στο δίκτυο πρέπει να επικυρωθεί από κάποιον. Αυτή η επικύρωση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το κέρμα δεν ξοδεύεται δύο φορές. Όσον αφορά την επικύρωση συναλλαγών ή τον χειρισμό της παραγωγής μπλοκ, τόσο τα νομίσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο και τα νομίσματα που δεν μπορούν να ανιχνευθούν έχουν μια ομοιότητα και είναι: επιτυγχάνουν συναίνεση δικτύου. Μόνο η μέθοδος διαφέρει ότι τα νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο συναίνεσης Proof of Work, ενώ τα νομίσματα που δεν μπορούν να εξορυχθούν χρησιμοποιούν συνήθως τον αλγόριθμο συναίνεσης Proof of Stake.
Όμως, όπως είπαμε, δεν χρησιμοποιούν όλα τα μη μεταλλεία νομίσματα το μοντέλο Proof of ποντάρισμα. Στα κρυπτονομίσματα υπάρχουν πολλοί αλγόριθμοι συναίνεσης. Κάθε αλγόριθμος επαληθεύει συναλλαγές και επικυρώνει μπλοκ με διαφορετικό τρόπο. Δύο από τους πιο δημοφιλείς αλγόριθμους είναι το Proof of Work και το Proof of Stake. Υπάρχουν πολλά μη μεταλλεία νομίσματα που χρησιμοποιούν άλλους αλγόριθμους συναίνεσης όπως: Delegated Proof of Stake (DPoS), Byzantine Fault Tolerance (BFT), Directed Acyclic Graphs (DAGs) κ.λπ..
Υπέρ και κατά
Τόσο τα μεταλλεία όσο και τα μη μεταλλεία νομίσματα έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Εξόρυξη νομισμάτων
- Πλεονεκτήματα: Τα κέρματα απόδειξης εργασίας θεωρούνται πιο ασφαλή. Επίσης, δημιουργεί έναν καλύτερο τρόπο διανομής νομισμάτων υποθέτοντας ότι το νόμισμα έχει σωστή δομή ανταμοιβής μπλοκ και δεν υπάρχει πρωταρχικό.
- Μειονεκτήματα: Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των ναρκών σε κρυπτονομίσματα (νομίσματα PoW) είναι ότι είναι πολύ δαπανηρή η διασφάλιση του δικτύου. Καταναλώνει τεράστια ενέργεια και απαιτεί επίσης εξειδικευμένο εξοπλισμό εξόρυξης.
Μη μεταλλευμένα νομίσματα
- Πλεονεκτήματα: Τα μη μεταλλεία νομίσματα είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά, καθώς δεν απαιτούν καύση τεράστιας ενέργειας για την ασφάλεια του δικτύου. Ουσιαστικά χαμηλό κόστος για την επικύρωση συναλλαγών σε σύγκριση με τα κέρματα PoW.
- Μειονεκτήματα: Πολλά νομίσματα που δεν μπορούν να εξορυχθούν είναι βασικά σε μεγάλο βαθμό. Έχουν επίσης κατώτερη αρχική κατανομή κερμάτων που καθιστά ένα κέρμα συγκεντρωμένο.
Τώρα μετά την ανάγνωση της διαφοράς μεταξύ των ναρκών και των μη νομίσιμων κρυπτονομισμάτων. ίσως αναρωτιέστε ποιο είναι το καλύτερο.
Κρυπτονομίσματα με δυνατότητα αντιστάθμισης έναντι μη ανταλλάξιμων νομισμάτων
Λοιπόν, πολλά κρυπτονομίσματα δεν χρησιμοποιούν PoW (εξόρυξη) καθώς τείνουν να καταναλώνουν τεράστια ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα νομίσματα χρησιμοποιούν εξόρυξη PoW για να διασφαλίσουν ότι τα κέρματα κατανέμονται πιο ομοιόμορφα και ότι το δίκτυο παραμένει πιο αποκεντρωμένο. Υπάρχουν όμως και μη μεταλλεία νομίσματα με τεράστιες δυνατότητες. Κάθε ένα είναι μοναδικό με τον δικό του τρόπο και αυτό που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι η εξόρυξη είναι μόνο ένα είδος μεθόδου διανομής. Άλλα νομίσματα χρησιμοποιούν άλλους τρόπους για τη διασφάλιση του δικτύου και τη διανομή κερμάτων. Όλα εξαρτώνται από τους στόχους του κρυπτονομίσματος.
Τόσο τα μεταλλεία όσο και τα μη μεταλλεία νομίσματα τείνουν να προσελκύουν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Η συμμετοχή εξαρτάται από εσάς και θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να αποτιμήσετε ένα νόμισμα με βάση το αν είναι ναύσιμο ή όχι. Στην πραγματικότητα, η τιμή του νομίσματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από 2 παράγοντες. προσφορά και ζήτηση. Μόνο η ζήτηση εγγυάται την αξία και η ζήτηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις περιπτώσεις χρησιμότητας και χρήσης. Με αυτό είπε ότι τόσο τα ναρρεύσιμα όσο και τα μη ναρρεύσιμα κρυπτονομίσματα είναι εδώ για να μείνουν. Όμως δεν θα υπάρχουν όλα αυτά. Μόνο νομίσματα που έχουν θήκες χρήσεων και εκτιμούνται πραγματικά από τους ανθρώπους θα ευδοκιμήσουν.